Vitiligo tetoválás, fedés

Mi történik az orvosi tetoválás során?

Az orvosi tetoválás egy olyan eljárás, amelynek segítségével veleszületett vagy szerzett betegségek látható nyomait enyhíthetjük, ezzel javítva a beteg életminőségét. Az eljárás nem gyógyít, még csak az adott betegség tüneteit sem kezeli, viszont nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a betegségből adódó látható helyen lévő, kényelmetlenséget okozó következményeket enyhítse. A bőrfelületen mutatkozó szín- és kontúrbéli eltéréseket pigmentálva a környező bőrfelülettel azonos árnyalatúvá tesszük, így enyhítve optikailag az eltérést. Az ilyen eltérés származhat balesetből, műtétből, vagy lehet valamely betegség következménye.


Az eljárás tulajdonképpen a sminktetoválásból született, ezért bár a neve „orvosi tetoválás”, a kozmetika területéhez kapcsolódik. A folyamat lényegében azonos a sminktetováláséhoz, a technika azonban eltérő. Az orvosi tetoválás elvégzéséhez komoly tanulmányok, tapasztalat, megfelelő felszereltség, erre a célra kifejlesztett precíziós műszer, a higiéniai előírásoknak megfelelő modulok és eszközök, továbbá bőrbarát és megbízható festék szükséges.

A vitiligo (leucopathia acquisita), más néven foltos pigmenthiányként ismert szerzett betegség okát egyenlőre nem tudták megfejteni, és az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható. A vitiligo egy idiopatikus rendellenesség, ahol a pigmenttermelésért (bőr színezéséért) felelős melanocita sejtek hiányoznak (vagy legalábbis működésük leállt). Ebből adódóan ezen a területen, ami a leggyakrabban a kézfej, térd- és könyökhajlatok, arc és köldök, illetve térd alatti terület. Kiterjedése egyénenként eltérő lehet. Azokon a területeken, amelyek gyakran látszanak, és a betegséggel élőt a mindennapjaiban és a megjelenésében zavarja, érdemes elvégeztetni az orvosi tetoválást.


Ezzel a módszerrel ugyanis a természetes módon nem színezett bőrt tudjuk a környező bőrrel megegyező színűvé alakítani. Az alkalmazott technika itt leggyakrabban az úgynevezett „pontozásos” technika, hiszen ez adja a legtermészetesebb végeredményt.

Kezelés menete és várható eredménye:

Legyen szó bármilyen típusú orvosi tetoválásról, az eljárás minden esetben egy személyes konzultációval kezdődik. A szóban forgó bőrfelület gyakran intim területen helyezkedik el, ezért is fontos a vendég és a páciens közötti bizalom megléte. Ezen felül a konzultáció során allergia tesztet végzünk, és a felvett anamnézis alapján felállítjuk a „diagnózist”, vagyis megállapítjuk, hogy az eljárás elvégezhető-e, hogy vélhetőleg hány beavatkozás hozza meg a kívánt eredményt, illetve, hogy mindez mennyibe kerül.

  1. Az első kezelés során először kialakítjuk a formát, kiválasztjuk a megfelelő színt és elvégezzük a szükséges pigmentációt. A természetes hatás érdekében nem egy, hanem legalább 3-4 féle árnyalatot használunk függően a bőrszíntől, a területtől és a munkától. A technika megválasztását a terület és a kívánt hatás determinálja. A kezelés általában minimum két órát vesz igénybe, de ez természetesen a felület méretétől és a bőr érzékenységétől függően változhat.
  2. Az orvosi tetováláshoz általában egy kezelés sosem elég, inkább kettő esetlegesen több ismétlés is szükséges. Ennek oka több dologban rejlik: egyrészt az orvosi tetoválás során módosult (esetekben durvább, olykor érzékenyebb) bőrfelületen dolgozunk, amely másképp veszi be a pigmentet, mint a normál bőr. Másrészt a természetesség érdekében az eljárás tökéletesítésre szorul, miután az első kezelés után a bőrfelület begyógyult. A tetoválás után minden esetben apró var keletkezik a bőrön, melynek látható gyógyulása körülbelül 1 hét, valójában azonban 28 nap szükséges a hámfelület teljes megújulásához. Ezt követően kerülhet sor a második kezelésre, ahol az esetleges hiányokat lehet pótolni, az árnyalatokat tökéletesíteni stb.
  3. Gyógyulás után a hámréteg megújulását követően a tetoválás halványabbá válik, mint amilyennek közvetlenül az eljárás után tűnik. Ennek oka az, hogy az a pigment, ami nem jutott elég mélyre, csak megrekedt a bőr felső rétegében, a hám cserélődése során kilökődik. A kezelések után elért eredmény nem végleges, általában 1-5 év a pigment bennmaradása. A tetoválás folyamatosan halványodik idővel, ezért bizonyos időközönként érdemes egy frissítő kezelésre elmenni. A jó minőségű pigmentek azonban garantálják, hogy az elvégzett tetoválás csak halványodni fog, a szín nem módosul az idő előrehaladtával. Ahogyan egész bőrfelületünket, úgy a tetoválást is védeni kell a káros környezeti hatásoktól, UV fénytől, annak érdekében, hogy minél tovább megőrizzük a tetoválás eredeti színét.

© Copyright 2021 lindajakab | Minden jog fenntartva.